Laten we als psychologen voorbij de grenzen van ons eigen vak kijken
0/0/0000Opvallende verschillen in de regelgeving, een complex beroepengebouw en een werkveld waarin van alles aan de hand is. Het is voor Marcus Huibers bepaald geen saaie periode om voorzitter te zijn van het College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog en Psychotherapeut (CSGP*). Huibers, hoogleraar Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit: “We zijn als College niet overal direct belanghebbende in, maar indirect raakt het onze taken wel.”
Huibers is sinds december 2015 onafhankelijk voorzitter van het CSGP, dat bestaat sinds 1 oktober 2015. “De oprichting van het nieuwe College was een ideaal moment om met een frisse blik te kijken naar de regelgeving voor de vier beroepen in de gz-psychologie en psychotherapie. Daarbij kwamen opvallende verschillen naar boven. Huibers: “Waarom stelt de ene beroepsopleiding bijvoorbeeld wel eisen aan de onderzoekservaring van de hoofdopleider en de andere niet? Dat suggereert dat wetenschap bij de ene opleiding wel van belang is en bij de andere niet. Als dat soort verschillen niet goed is te verklaren, dan zijn ze niet wenselijk. We willen transparant zijn over de kwaliteitseisen die we stellen aan de beroepsbeoefenaren en hun opleiding.” Het CSGP werkt hard aan harmonisatie van de regelgeving.
Helderheid
Transparante, eenduidige en actuele regels, dat is het doel. Huibers: “Onherroepelijk stuiten we daarbij ook op de huidige organisatie van het werkveld. Voor de maatschappij moet helder zijn met welke klachten je bij welke psycholoog moet zijn. Dat is het nu niet. Wanneer ga je naar de gz-psycholoog en wanneer naar de psychotherapeut of de klinisch psycholoog? Voor een buitenstaander is de huidige indeling in aparte beroepen volstrekt onbegrijpelijk.”
Gepassioneerd vervolgt Huibers: “Ik vind dat we als psychologen moeten ophouden met de strijd die we al jaren voeren in allerlei belangenclubs met verschillende overtuigingen. De echte dreiging is niet intern, maar komt van buiten: in de GGZ spelen allerlei problemen die kritisch worden bekeken door de maatschappij. Die problemen gaat het veld op dit moment niet effectief te lijf.” Het College is een belangrijke gesprekspartner bij het ontwikkelen van een logisch georganiseerd, toekomstbestendig beroepengebouw. “Wij gaan niet over het beroepengebouw zelf, dat is aan het veld en het ministerie van VWS. Door onze overkoepelende, onafhankelijke kijk op het werkveld zijn we wel een partij die goed kan meedenken. Bovendien: als het beroepengebouw verandert, brengt dat ook veranderingen met zich mee voor de opleidingen, de collegeregelgeving en mogelijk ook voor de specialismen zelf. En daar zijn wij wel van.”
Versteviging beroepsgroep
De komende tijd staat verder, naast de harmonisatie van de regelgeving, de herziening van het toezicht op (praktijk)opleidingsinstellingen en opleiders op de agenda. Samen met de Commissie Registratie en Toezicht (CRT) en betrokken veldpartijen ontwikkelt het College onder meer een nieuw kader voor de opleidingsvisitatie. Saai wordt het dus de komende tijd zeker niet. Huibers: “Samen met het veld en VWS willen we graag slagen maken voor de versteviging van onze beroepsgroep op alle fronten. Laten we als psychologen voorbij de grenzen van ons eigen vak kijken. Als we over vijf jaar niet alleen heldere regelgeving hebben, maar ook minder spanning en meer helderheid in het veld, dan ben ik tevreden.”
_______________________
*Het CSGP stelt de regels vast voor de opleidingen en de erkenning van praktijkopleidingsinstellingen en opleiders in de basisberoepen Gezondheidszorgpsycholoog en Psychotherapeut en de specialismen in de Gezondheidszorgpsychologie. Voor de specialismen is het CSGP verantwoordelijk voor de regels rondom de (her)registratie en herintreding. Verder adviseert het CSGP de minister van VWS over de AMvB’s voor de basisberoepen.